Засідання Асоціації українських германістів

27-28 вересня 2024 року відбулося XXI засідання Асоціації українських германістів Асоціація українських германістів , в якому взяли участь доцентка кафедри німецької філології Світлана Липка Svitlana Lypka , старші викладачки Олена Павлишинець Aljona Pavlyshynets та Богдана Петришак і асистентка кафедри Роксолана Івасюк.
Цьогоріч гаслом конференції було Mit deutscher Sprache Grenzen überwinden.
В перший день конференції після урочистого відкриття та вітальних слів шанованої президії учасники конференції мали можливість прослухати лекцію професора Штефана Енґельберґа “Ein neuer Blick aufs Lexikon: Das Lexikon zwischen Konvention und Kreativität”, взяти участь у подіумній дискусії “Was da (nicht) alles auf Deutsch geht … ” за участі письменниці Iris Hanika, мовознавиці і перекладачки Алли Паславської та за модерування перекладача і письменника Юрка Прохаська, а також у відкритті виставки про Франца Кафку за підтримки Goethe-Institut Ukraine .
В перший день конференції відбулося оголошення результатів конкурсів для учнів та студентів, зініційованих спільно Асоціацією українських германістів та Goethe-Institut Ukraine. Опісля розпочалася робота секцій, де учасники конференції презентували свої дослідження та жваво обговорювали актуальні проблеми сучасних мовознавчих, літературознавчих та трансляторних досліджень, а також проблеми та виклики в навчанні німецької мови.
Другий день конференції був присвячений презентації книги “Ukrainisch – Zur Emanzipation einer Sprache”, яка описує історію, сучасний стан, проблеми та виклики вивчення і розуміння української мови в німецькомовному просторі. Також учасники конференції брали участь у майстер-класах видавництва Hueber Verlag та Австрійської служби міжнародної співпраці в галузі освіти та досліджень (ÖeAD). Завершився день захоплюючою екскурсією “Literarisches Lwiw” від незрівнянної Тетяни Сопіли.
Щиро дякуємо організаторам та учасникам за чудову можливість обміну досвідом, думками та ідеями!