Співпраця кафедри німецької філології та Херсонського державного університету продовжується

Юлія Путько – студентка ОР «Магістр» спеціальності «Німецька мова і література, англійська мова, переклад» взяла в онлайн-форматі участь в марафоні-обміну досвідом «Молодіжний науковий ресурс». Марафон відбувся в рамках Тижня науки, в четвер 25-го травня 2023 та був організований Херсонським державним університетом (ХДУ). Організатором та модератором марафону була Юлія Юріна – керівниця відділу роботи з талановитою молоддю ХДУ. Марафон об’єднав здобувачів освіти трьох рівнів – від студента-бакалавра до здобувача наукового ступеня доктор філософії –, різних наукових інтересів – від фізики через журналістику до філології та різних областей України – від Запоріжжя та Херсона через Вінницю та Тернопіль до Івано-Франківська. Зауважимо, що марафон відбувається не вперше. Завданням марафону – об’єднання молодих, талановитих науковців та творчих людей з університетів України для обміну досвідом своєї роботи над науковими дослідженнями в рамках курсової, магістерської чи бакалаврської роботи.

У своїй доповіді-презентації магістрантка нашої кафедри Юлія Путько розповіла про свій досвід роботи над «чисто» філологічною темою – кон’юнктив німецької мови з його основним та варіативним значенням. У День філолога (25 травня) не могло на марафоні обійтися без філологічної теми. Учасники марафону прокоментували презентацію Юлії як презентацію з фундаментальної та водночас і важкої теми. Сама магістрантка наголосила на необхідності чіткого розмежування в термінології «кон’юнктив в німецькій мові» та «умовний спосіб в українській мові». А ще в доповіді-презентації йшлося про особливі приклади вживання кон’юнктиву ІІ, про які саме йдеться в магістерській роботі. Також Юлія розповіла, що базою для її наукового дослідження слугує порівняно нова (2019 року видання) наукова праця «Konjunktiv. Formen und Spielräume». У доповіді-презентації було охарактеризовано семантичні значення кон’юнктиву, їх визначення у граматиці німецької мови Дудена (Duden. Die Grammatik), а також продемонстровано парадигми дієслова німецької мови. Загалом доповідь-презентація містила багато лінгвістичних термінів, дефініцій та пояснень. Вдалося – це вже під час самої доповіді – «об’єднати» філологію та журналістику, вказавши на значення «непряма мова», бо в журналістиці відомий термін «пряма мова». Якщо б регламент виступу дозволяв, вдалося б мабуть «об’єднати» фізику та кон’юнктив, зосередившись на його вживанні в технічних інструкціях. Словом, наукові інтереси можуть бути поєднані, бо поєднують їх самі науковці, навіть молоді, початківці, але талановиті та завзяті.

Участь студентки, яку навчається за освітньою програмою кафедри німецької філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, в згаданому марафоні відбулася також в зв’язку з тим, що викладачі кафедри Роксолана Івасюк та Наталія Ткачук (наукова керівниця магістерської роботи Юлії Путько) проходять наукове стажування у ХДУ, який з травня 2022 року локалізований на базі нашого університету.

Дякуємо Юлії Путько за її участь в марафоні, де вона гідно представила Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, зокрема факультет іноземних мов та кафедру німецької філології. Студентці ж бажаємо успішного завершення магістерського дослідження та легкого захисту.