Українсько-німецькі взаємини на Галичині в історичній ретроспективі

5 жовтня 2023 р. у рамках міжфакультетської академічної мобільності студентів і викладачів Факультету іноземних мов (ОП «Німецька мова і література, англійська мова, переклад») відбулася зустріч з істориком, доктором політичних наук, професором кафедри політології Факультету історії, політології і міжнародних відносин Іваном Монолатієм, який презентував свою монографію «Етнопериферійність. Участь суб’єктів західноукраїнської етнополітичної сфери в міжетнічній взаємодії, міждержавних конфліктах і культурі пам’яти» (Дрогобич: Посвіт, 2022. 576 с.).

Презентована книжка містить чимало сторінок, які присвячені німецькому населенню Галичини, зокрема його ідентичності, громадським і політичним ініціативам німецької спільноти сучасного Прикарпаття.

Під час презентації професор І. Монолатій детально розповів про особливості історичних українсько-німецьких взаємин на Галичині наприкінці 18 – першій половині 20 ст., історію створення німецьких поселень на сучасній Івано-Франківщині, а також про участь німців – уродженців Галичини у політичному та військовому будівництві Західноукраїнської Народної Республіки, Української Галицької Армії. Окремо професор І. Монолатій розповів про долю відомого військового і громадського діяча Ганса Коха, діяльність якого пов’язана з українсько-німецьким співробітництвом під час Української революції 1914-1923 рр..

Під час презентації усі охочі могли поставити професору І. Монолатію запитання і отримати  на них аргументовані відповіді.