Україна і ФРН активізують науково-освітню співпрацю

8-10 листопада у Берліні (Федеративна Республіка Німеччина) ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда у складі української делегації на чолі з міністром освіти та науки України Оксеном Лісовим взяв участь у заходах, присвячених 30-річчю науково-технічної співпраці двох країн.

За 30 років українські науковці спільно з німецькими колегами реалізували понад 200 проєктів, провели десятки засідань, конференцій та форумів. Саме про це серйозне підґрунтя для співпраці між українськими й німецькими університетами, науковими установами та інноваційними підприємствами та подальші спільні плани роботи йшлося під час заходів і численних зустрічей у Берліні.

8 листопада міністр освіти та науки Оксен Лісовий та міністерка освіти і наукових досліджень ФРН Беттіна Штарк-Ватцингер підписали «Спільну декларацію про наміри щодо співробітництва в галузі науки, технологій та інновацій».

Новий договір, зокрема, передбачає:

* розвиток діалогу з питань наукової політики на різних рівнях;

* розширення наукового співробітництва в дослідницьких сферах, що мають взаємне значення та спільний інтерес;  * посилення академічної мобільності студентів і науковців з особливою увагою до молодих учених;

* створення спільної експлуатації дослідницьких та/або інноваційних установ, лабораторій та міжнародних центрів передових досліджень (cores of excellence);

* заохочення інституційного партнерства між німецькими та українськими університетами та науковими установами.

Ця ініціатива відкриває нові можливості для обміну знаннями та технологіями між Україною та Німеччиною, розвитку освіти, досліджень та інновацій в обох країнах. Також вона є фундаментом для укладання нової угоди у сфері науки, технологій та інновацій між Україною і Німеччиною вже наступного року.

9 листопада відбулося 14-те засідання українсько-німецької робочої групи з науково-технологічного співробітництва. Разом з представниками німецького уряду та спільнотою українських і німецьких науковців було обговорено актуальні питання співробітництва в галузі науки та технологій.

За словами ректора Прикарпатського університету Ігоря Цепенди, йшлося про конкретні ініціативи щодо науково-технічної співпраці. Зокрема, було порушено питання про центри досконалості — створення ключових лабораторій українських і німецьких науковців. Також обговорювалося питання щодо формування платформи для розвитку українсько-німецької дослідницької інфраструктури. Йшлося й про спільні програми підготовки аспірантів.

Схвальні відгуки учасників зустрічей отримали інформації про розбудову гуманітарної сфери українсько-німецьких відносин. Зокрема, ректор Ігор Цепенда порушив питання про спільне використання Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Польщі (МЦЗ) у Микуличині. Адже ідея створення МЦЗ ґрунтувалася саме на досвіді Німеччини, коли в 1960-х роках канцлер Німеччини Конрад Аденауер і президент Франції Шарль-де-Голль зрозуміли, що для реалізації ідеї створення спільної Європи, насамперед, потрібно налагодити міжлюдські відносини між їхніми країнами, які за результатами Другої світової війни залишались надзвичайно напруженими.