Онлайн-зустріч з перекладачкою, поетесою та письменницею Галиною Петросаняк

24 квітня о 12.00 на факультеті іноземних мов відбулася онлайн-зустріч студентів німецького відділення груп Н 21, Н 31 ОР “бакалавр” та Н(м)1 ОР “магістр” з відомою як в Україні, так і в німецькомовній Європі перекладачкою, поетесою та письменницею Галиною Петросаняк.

Колишня випускниця німецького відділення Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника зараз проживає у Швейцарії, перекладає поезію та прозу німецьких авторів українською, пише власні художні тексти. ЇЇ перекладацький талант відкриває українському читачеві надзвичайно цікавих авторів, життя яких пов’язане з Україною і, зокрема, з Галичиною. Переклади Галини Петросаняк завдяки її філігранній українській мові, тонкому сприйняттю стилю автора та неперевершеному нараторському вмінню є перлинами перекладної літератури. У березні 2023 року її переклади були високо оцінені в Німеччині – Галина Петросаняк разом із чотирма іншими українськими літераторами отримала одну з найцінніших перекладацьких нагород у Європі – Straelener Translation Prize. Тендітна і завжди врівноважена, Галина, активно пропагуючи українську культуру і літературу на всіх можливих артподіумах Німеччини, Швейцарії та Австрії, є стійким бійцем ідеологічного фронту у цей страшний час брутальної війни Росії проти України.

Зустріч була особливо цікавою для студентів-філологів, оскільки вони, починаючи з другого курсу, вже вивчають теорію і практику перекладу і роблять перші кроки у перекладацькій справі. Тому були цікаві запитання і фахові відповіді. Основний посил, який студентам особливо сподобався – “Не бійтеся!” стосовно перших спроб перекладу і ще один, який особливо заставив задуматися – “Стримуйте емоції і будьте дипломатами у спілкуванні з іноземцями, навіть якщо це Ваші прихильники”.

Зустріч організувала завідувачка відділу літератури іноземними мовами ІФ ОУНБ імені Івана Франка – неймовірно активна і креативна Ольга Войтичук, яка є також випускницею німецького відділення Прикарпатського університету імені Василя Стефаника і постійною партнеркою при організації багатьох навчальних та просвітницько-виховних заходів зі студентами німецького відділення факультету іноземних мов.

Галина Шацька, куратор Н 31, викладач семінару “Вступ до перекладознаства” в групі Н 21 та викладач курсу “Сучасна література німецькомовних країн” у групі Н(м)2 ОР “магістр”, співорганізатор зустрічі