Deutsch lehren lernen

15 вересня 2023 року відбулося урочисте підписання угоди про співпрацю між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника і Goethe-Institut в Україні. Ця угода передбачає в першу чергу запровадження програми Dll – Deutsch lehren lernen – Вчимося навчати німецької на базі кафедри німецької філології ПНУ імені Василя Стефаника.

На зустріч з нагоди підписання угоди першою проректоркою Валентиною Якубів разом із деканом факультету Наталією Яцків та завідувачем кафедри Андрієм Венгриновичем в онлайн-режимі з директором Німецького культурного центру Goethe-Institut в Україні Фабіаном Мюльталером були запрошені також стейкхолдери освітньої програми (Віктор Кімакович, директор Департаменту освіти та науки ІФ ОДА, Галина Філіпчук, заступник директора Ліцею №5 з поглибленим вивченням німецької мови, Наталія Форкавець і Наталія Шарин, вчителі-методисти, Іванна Богоніс, методист іноземних мов лабораторії суспільно-філологічних дисциплін ІФ ОІППО, Тетяна Плехтяк, директорка Мовної школи ОТТО ГАНС), студенти та викладачі кафедри німецької філології.

Програма підвищення кваліфікації DLL базується на сучасних досягненнях у галузі німецької мови як іноземної та інтегрує іноваційний підхід до підвищення кваліфікації – дослідження через діяльність. Таке навчання відповідає міжнародним стандартам якості освіти вчителів і пропонує здобутки сучасної дидактики для майбутніх вчителів іноземної мови, враховуючи виклики часу та розвиток цифрового суспільства.

Запровадження програми в університеті на базі кафедри німецької філології сприяє підвищенню якості професійної освіти майбутніх вчителів, зміцненню співпраці кафедри з провідними навчальними закладами регіону і популяризації німецької мови в Україні. Імплементація програми стала можливою завдяки відповідній підготовці викладачів кафедри – Олени Павлишинець та Богдани Петришак, які по завершенню відповідного навчання отримали сертифікати Dll-тренерів та можуть виступати т’юторами в рамках професійної підготовки за програмою Dll.

Завдяки проекту дослідження через діяльність, втілення якого планується на базі навчальних закладів регіону, студенти зможуть здобувати практичний досвід, ознайомитися з методикою викладання викладачів та спробувати себе у ролі вчителя. За умови успішного втілення практичних дослідницьких проектів студенти зможуть отримувати відповідні сертифікати про додаткові кваліфікації, що є елементом неформальної освіти. Безсумнівно це сприятиме популяризації освітньої програми серед учнівської молоді і налагодженню контактів студентами та учнями через втілення спільних проєктів.

Після підписання угоди на факультеті іноземних мов викладачі кафедри німецької філології та запрошені гості обговорили перспективи та напрямки подальшої співпраці з метою якісного викладання та популяризації німецької мови в регіоні. Зустріч відбулася в теплій і невимушеній атмосфері, обговорювалися питання організації практики для студентів, а також можливість втілення освітніх проєктів з німецької мови на базі навчальних закладів регіону та міста.

Висловлюємо щиру подяку від імені кафедри німецької філології нашим партнерам – Goethe-Institut в Україні за можливість імплементації програми Dll та сподіваємося на плідну співпрацю та спільні цікаві проєкти.